Afyon Sandıklı Hüdai Kaplıcaları

Afyon Sandıklı Hüdai Kaplıcaları

Sandıklı Hüdai Kaplıcaları, İşletme, Termal Otel ve Eski Otel olarak faaliyet vermektedir. Tesislerde; İşletme bölümü tatil köyünde 143 Banyolu, 122 Banyosuz ve yaz sezonlarında faaliyete giren çadır kent bulunmaktadır.

Termal Otel ve Küçük Otel tesislerinin toplam 1900 yatak kapasiteli bulunmakta, kadın erkek ayrı olmak üzere Kardelen Çamur Banyoları, Eski Çamur Banyoları, Kür Merkezi (Su Banyosu, Çamur Banyosu, Türk Hamamı), Açık ve Kapalı Yüzme Havuzları, Kükürtlü havuzlar, çeşitli Termal sular, 24 adet saatlik orkide aile banyoları, atari ve oyun salonu, güzellik salonu, toplantı salonu, disko, marketler, turistik eşya reyonları, Kuaför, Kasap, Kahvehane, fırın ve Restorant, Jimnastik salonu, Yürüyüş Parkurları, Futbol sahası ve masaj ile hizmet vermekte olup, Yeşil alanlar, piknik ve mesire alanları, Dinlenmek için açık hava parkları ile tesislerimiz hizmet vermektedir.

Sandıklı Hüdai Kaplıcaları
Sandıklı Hüdai Kaplıcaları

Frig’lerden bu yana şifa dağıtan kaplıca, Sandıklı’ya sekiz kilometredir. Çamur banyolarıyla ünlenmiş Kaplıca, Su banyosu ve içmeleri, doğal saunaları, belgeli tesisleri, apart villaları ve sosyal tesisleriyle bir kaplıca kolonisidir.

İlk Hristiyanlık devrinde Hieropolis (Koçhisar), Başpiskoposu Sen Mişel hastaları kaplıcada tedavi ederek mucize göstermiş, bundan dolayı Hiepolis mukaddes şehir sayılmıştır.

Sir W. M. Ramsey 1881’de yazdığı “Küçük Asya’nın Tarihi ve Coğrafyası” isimli kitabında, Frigya arazisi içinde bulundugunu söylediği Sandıklı için Pentapolis ismini kullanmakta ve bu alanda Otrans (Çarhisar), Brouzos (Karasandıklı), Stektorion (Emirhisar), Hierepolis (Koçhisar) ve Eukarjis adında beş kasabanın bulunduğunu belirtmektedir. Hatta İsa’nın on iki havarisinden biri olan Paulus’un bu yörede piskoposluk yapmış olduğunu da sözlerine eklemektedir.

Yahudiliğin tarihçesini anlatan Talmud’un 315. sayfasında Frikler devrinde bu yörenin şarap ve hamamlarının meşhur oldugu bildirilmektedir. Bundan anlaşılan Sandıklının şifalı sularının tarihin en eski devirlerinden beri dertlere deva olup geldiğidir.

Frigler döneminde ve daha sonraları da kaplıcalardan dolayı Frigya Salutaris (Şifalı Frigya) denilmişti Latince, dertlerden kurtulma anlamına gelen “Salut” sözcüğü yerine, bugün “Allah korusun”, “Şifa versin”, anlamına gelen “HÜDAİ” kullanılmaktadır. Halen eski dönemlere ait havuzlar misafirlerimizin ilgi odakları olmaktadır.

Çamur Banyoları 
Sandıklı Hüdai Kaplıcasını diğer kaplıcalardan ayıran en önemli farkı ünü dünyaya yayılmış olan çamur banyolarıdır. Kaplıcanın şifalı suları, 500 m. devam eden jeolojik bir çatlağın değişik yerlerinden kaynar. Sandıklı şifalı çamurları, özel şekilde hazırlanan toprağın, yaklaşık 68 derecelik şifalı su ile karıştırılması ile elde edilir. Böylece ortalama 45 derece sıcaklıkta bir çamur ortaya çıkar.

Çamur Banyosu Nasıl Yapılır?

Bu toprak, kaplıca yakınlarından sağlanan çok az kumlu kızıl bir kil olarak görünür. Çamur banyosu küvetini 30 cm kalınlığında dolduran kil, üzerinede geçirilen sıcak kaplıca suyu ile çamur haline getirilerek ve ayrıca ayakla çiğnenerek banyoya hazır hale getirilir. Sıcak kaplıca suyu çamurun üzerine 3-5 cm. kalınlığında bir süre bekletildikten sonra kesilerek küvetten tamamen akıtılmaktadır. Daha sonra kürekle açılan çamurun içerisine hasta başı dışarıda kalacak şekilde uzanmakta ve üstü çamur ile örtülmektedir. Belirli bir süre (10-15 dakika) çamur içerisinde kalan hasta için günde bir kez bu işlem uygulanmaktadır. Bu çamur banyosunun, her türlü romatizmal hastalıklarda, nevralji, nevrit, polinevrit, kırık, çıkık, çocuk felçlerine ve kadın hastalıklarında faydalı olduğu doktor raporlarıyla onaylanmıştır.

Hüdai Kaplıcaları Suyun Özellikleri 

Kimyasal sınıflandırılması; sülfat, bikarbonat, sodyum, kalsiyum ve ayrıca bromür, karbondioksit, arsenik ve radonlu olarak yapılmıştır. Suyun içerisinde potasyum, amonyum, magnezyum, demir, alüminyum, mangan gibi katyonlar ile klorür, nitrat, iyodür, hidrofosfat ve hidrokarbonat gibi anyonlar bulunmaktadır. Ayrıca metasilikat asidi ile gazlardan serbest karbondioksite rastlanılmıştır. Isısı 62o ile 68o arasında değişmektedir. Radyoaktivitesi 13 ile 25 arasında değişmekte olup, pH değeri 6,6 veya 7’dir

Hüdai Kaplıcaları Tesisleri

Doğal Çamur Banyoları
Termal Havuzlar
Tabii Saunalar
Türk Hamamı
Masaj Salonları
Güzellik Merkezi – Kuaför
Bilardo, Masa Tenisi, Oyun Salonu, Alışveriş Merkezi
Bisiklet Parkuru, Basketbol Sahası, Yürüş Parkurları

Sandıklı Kaplıcaları‘ndan, su banyosu, çamur banyosu ve buğu (sauna) olarak yararlanılır. Buğu banyoları bölümü, erkek ve kadın banyolarından oluşur. Ayrıca kaplıcada yer alan sıcak su içmeleri de insanların hizmetine sunulmuştur.

Sandıklı Hüdai Kaplıcalarının İyi Geldiği Hastalıklar

1- Romatizma
2- Nevralji (Sinir boyunca yayılan iltihaplar)
3- Nevrit (Sinir ucu iltihapları)
4- Polinevrit (Birden fazla sinirin iltihapları)
5- Tendinit (Tenden iltihabı)
6- Periartrit (Eklem zarı iltihabı)
7- Artroz (Eklem kireçlenmeleri)
8- Romatoit Artrit (ateşli romatizma hastalıkları)
9- Selülit(Yumuşak doku romatizması)
10- Siyatik (Siyatik sinirinin sıkışması)
11- Spondilit (Omurganın kireçlenmesi)
12- Mialji (Kas ağrıları)
13- Kadın hastalıkları (Kronik dönemlerde)
14- Polio Sekeli (Çocuk felci sekeli)
15- Hemipleji (Vücudun bir yerinin felci)
16- Parapleji (Her iki alt ekstremitenin ‘her iki alt bacağın’ felci)
17- Kırık çıkık sekelleri, kazalardan ve ameliyatlardan kalan sekeller
18- Ruhi yorgunluklar, dimağ yorgunluğu
19- Bağırsak hastalıkları
20- Böbreklerde taş ve kumların düşürülmesi.

Sandıklı kaplıcalarında yapılan tedavi doktor kontrolünde olmaktadır. Kaplıcadaki otelde, doktor ve sağlık personeli hizmet vermektedir.

Sandıklı Hüdai Kaplıcalarına Ulaşım 

Afyon Antalya Kara yolu 65. km Sandıklı Hüdai Kaplıcalarına kara ve çevre illerdeki hava yolu ile ulaşım mümkündür. Sandıklı konum olarak İç Ege’de, Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerimizin kesiştiği bir noktada yer alır. Afyon ilinin 60 km güneyinde yer alan Sandıklı’ya yurdumuzun bir çok yerinden ulaşım olanağı vardır.

Sandıklı, yurdumuzun kuzey ve güney bağlantısını sağlayan Ankara-Antalya ve İstanbul-Antalya kara yolu üzerinde bulunur. Ayrıca Sandıklı’ya tren yolu ile de ulaşmak mümkündür. Sandıklı’nın 8 km güney-batısında yer alan kaplıcaya, Sandıklı’dan sürekli olarak ( 07:00 – 24:00 saatleri arasında ) belediye otobüsleri çalışmaktadır.

Sandıklı’nın 100 km güneyinde yer alan Isparta’daki Süleyman Demirel Hava Limanından da hava yolu ile Sandıklı’ya ulaşılabilir. Tesislere gitmek için tıklayın.

Bir yanıt yazın