Emeklilere Kaplıca Tedavisi 

Emeklilere Kaplıca Tedavisi

Kaplıcalar şifalı sular olması sebebiyle birçok hastalığın tedavisinde tercih edilen yerler arasındadır. Emeklilere kaplıca tedavisi önerilirken, bunun yanında her yaştan kişiler kaplıcalara giderek şifa bulmayı amaçlamaktadır. Türkiye’nin kaplıcalar bakımından oldukça zengin bir ülke olarak düşünüldüğünde tatil denildiğinde çoğu kişinin artık aklına kaplıcalar gelmektedir. Bu da sağlık turizmi açısından oldukça önemlidir.

Kaplıca Tedavisi Nasıl Yapılır?

Emeklilere Kaplıca Tedavisi 
Emeklilere Kaplıca Tedavisi

Emeklilere kaplıca tedavisi genellikle doktora muayene esnasında, doktorlar tarafından önerilmektedir. Kaplıca ile tedaviye başlanırken öncelikle hastalığın belirlenmesi ve bu hastalık esasına göre tedaviye başlanması gerekir.

Doktorların emekli olanlara sıklıkla önerdiği emeklilere kaplıca tedavisi, çoğu rahatsızlığın tedavisinde oldukça başarılı olmaktadır. Hastalığın belirlenmesinin ardından tedaviyi gerçekleştirmek için en uygun su ayarlanmalıdır. 3 hafta kadar süren tedavinin ardından iyileşme aşamasına gidilir.

Tedavi sırasında uygulanan kürler her gün veya birer gün ara verilerek uygulanır. Burada dikkat edilmesi gereken husus banyoya girmeden önce bağırsağın boşaltılarak rahat bir şekilde suya girilmesidir. Hasta olan kişinin banyonun ardından tamamen kurulanması gerekir.

Hastalığın tedavisinde kür uygulanma işlemi yapılırken hastanın meyve ve sebze tüketmesi sağlanmalıdır. Böylede kaplıcadaki şifalı sulardan alınan fayda daha fazla olumlu etki sağlayacaktır.

SGK Kaplıca Şartları

Devlet bulunduğu rahatsızlık dolayısıyla bazı emeklilere kaplıcada tedavi önermektedir. Birçok kişi emeklilere kaplıca bedava sanarak bu yönde bir araştırmaya gitmektedir. Devletin bu şekilde bedava bir kaplıca hizmeti olmayıp, sadece belli şartları taşıyan kişilere uygun fiyata kaplıca tedavi desteği olmaktadır.

SGK sadece izin vermiş olduğu işletmelere emeklilere kaplıca tedavisi ile gerekli desteği sağlamaktadır. Bu destek için de bazı şartlar öne sürmektedir.

  • Kaplıcada tedavi olunacağına dair doktordan belge alınması gerekmektedir. Bu belgede tedaviye dair tüm detaylar yer almaktadır.
  • Kaplıca tedavilerinde rapor süresi 6 aydır. Bu süre içerisinde kaplıcalar için gerekli başvurunun yapılmış olması gerekmektedir.
  • Hastaneden sevk almak kaplıcaya gitme şartları arasında yer almaktadır.
  • Hastalığın tedavisi aşamasında hasta kişi yanında bir akrabasının ve arkadaşının kalmasını isteyebilir. Böyle durumda o kişi kaplıca ve konaklama dair tüm ücretleri kendisi karşılayacaktır.

SGK Kaplıca Tedavisi Ödemeleri Ne Kadar?

Emeklilere Kaplıca Tedavisi 
Emeklilere Kaplıca Tedavisi

SGK belirli şartları taşıyan ve işletme iznine sahip yerlerde emeklilere kaplıca tedavisi ödemesi yapmaktadır. SGK kaplıca tedavisi için günlük 16 TL kaplıca ücreti almaktadır ve en fazla 21 gün bu ödemeyi gerçekleştirmektedir.

Kaplıcada sadece banyo masrafını karşılayan devlet, bunun dışında diğer tüm ödemeleri hastaların karşılamasını istemektedir. Dolayısıyla konaklama ve bunun gibi birçok ücret hastadan talep edilmektedir.

Sağlık Bakanlığı Kaplıcalar Listesi

Sağlık bakanlığı, SGK anlaşmalı kaplıcalar 2021 ile anlaşmalı bazı kaplıcaları listelemiştir. Listede belirtilmiş olan Türkiye’deki kaplıca listeleri SGK tarafından karşılanan illeri kapsamaktadır. Bu illerdeki her kaplıca değil bazı kaplıcalar bu kapsama dahildir.

Belirlenen illerdeki hangi kaplıcaların sürece dahil olduğuyla ilgili detaylı bilginin araştırılması gerekir. Konuyla ilgili detaylar, emeklilere kaplıca tedavisi ve kaplıca fiyatları ALO SGK 170 aranarak öğrenilebilecektir.

Bir yanıt yazın