Haymana Kaplıcaları

Şifalı Haymana Kaplıcaları

Haymana Kaplıcaları İç Anadolu Bölgesi’ nde maden suyu kaynağıdır. Ankara’ nın
güneydoğusunda, Haymana kasabasındaki tepelik bir alanda yer alır.Ankara’ya 73 km. uzaklıktaki kaplıcaya Ankara-Haymana karayolu ile ulaşılmaktadır. Su sıcaklığı 44.5°C, kaynak akım değeri 4.8 lt/sn, Ph değeri 6.8 dolayındadır. Suyun bileşimi; bikarbonat, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve karbondioksitten oluşmaktadır.

Banyo ve içme kürlerine elverişli olan termal sular; romatizma, deri, kalp ve kan dolaşımı, nevralji, solunum yolu, kadın hastalıkları, sinirsel ve kas yorgunluğu hastalıklarına iyi gelmektedir. İçildiği takdirde mide, karaciğer, safra kesesi ve pankreas üzerinde olumlu etki yapmaktadır.
İki adet genel havuz, dört adet özel banyo ile Fizik Tedavi Enstitüsü ve termal Tedavi üniteleri  Ayrıca lokanta ve gazinosu bulunmaktadır. ilçe merkezinde belediyeye ait üç kaplıca ve iki otel bulunmaktadır.

Medrese, Seyran ve Merkez kaplıcaları ile birlikte Haymana’nın termal yatak kapasitesi günlük 2000 kişiye ulaşmaktadır. 68 yataklı Cimcime Kaplıca Oteli ile 120 yataklı Termal Oteli arasında bir fizik tedavi merkezi bulunmaktadır. Bu kaplıca merkezinde küvet, havuz banyosu, ışın ve fizik tedavi hizmetleri verilmektedir.

Haymana Kaplıcaları Nelere İyi Gelir?

 Haymana Kaplıcaları içerisinde şifalı sular , her çeşit romatizma, mide, böbrek, solunum yolları hastalıkları, kadın hastalıkları ve kırık çıkıklarda büyük şifalar sağlıyor.

Haymana Kaplıcası

Haymana Merkez Kaplıcası Termal Oteli
Çaldağı Mh. Niyazi Siren Cd. Haymana
Tel: 658 29 00 – 01

– Haymana Belediyesi Seyran Kaplıcası
Ankara Belediyesi Seyran Kaplıcası
Tel: 658 29 07

– Haymana Belediyesi Medrese Kaplıcası
Ofisaltı Haymana
Tel: 658 29 02

– Merkez Kaplıca
Haymana
Tel: 658 10 19

Haymana Kaplıcaları Tarihçesi;

Haymana Kaplıcaları
Haymana Kaplıcaları

Şifalı suların insanlar tarafından kullanılması insanlık tarihiyle başlar. Anadolu’ da ki şifalı kaynakları ilk kullanan kavmin Etiler olduğu sanılmaktadır. Yıllar önce Haymana kaplıcasının olduğu yerde yapılan kazılardan çıkan havuz parçalarının Dereköy yakınındaki Eti Mabedi olduğu kesinlik kazanan Gavur Kalesi taşlarıyla aynı menşeli olduğu uzmanlarca tespit edilmiştir. Tarihi Kral Yolu güzergahında bulunan Haymana kaplıcalarının, daha birçok kavim tarafından kullanıldığı sanılmaktadır.

Bu bölge de Galatların bu bölgeye GALATİA SALUTARİS yani sıcak su membası adı vermesi tesadüf değildir. Etiler ve Galatlar’ dan başka Romalılar’ ın bu kaplıcayı geliştirdiği sanılmaktadır. Romalılar’ ın Etiler tarafından yapılmış Horasan’ da yapılmış bir galeri içinde toplanmış olan membadan taksim yerine kadar olan galeriler bozulmuş ve adi toprak kanaldan düzenlenmiş olan kaplıca, Halaşlı Mehmet Ağanın ailesinden Haymana müstantiklerinden bir zat tarafından gözden geçirilmiştir.

Kaplıca ilk büyük tamiratında 1929 yılında Belediye Başkanı olan Bekir Fahri Daldaloğlu zamanında görmüştür. 1990 öncesinde bir adet olan kaplıca sayısı Belediye Başkanı Mustafa NAMAL döneminde üç yıldızlı, 60 oda 120 yatak kapasiteli Termal Otel hizmete girmiştir. Aynı dönemde Haymana’ ya kaplıcalar için gelen yerli turistler için tek hat üzerinden yapılan otobüs seferleri, Belediye’ ye ait otobüs işletmesinin açılmasıyla birlikte firma sayısı ikiye yükselmiş ve kaplıcalarımıza daha fazla turistin gelmesi sağlanmıştır.

Haymana Kaplıcaları Jeolojik Durumu 

Kaplıcalarımız, Alt Eosenin sınırlarıyla çevrilmiş yaygın fliş fasiyesli arazide yer almıştır. Haymana’ nın kuzeyindeki formasyon sınırlarında fay ve bindirmelere rastlanır. kaplıcanın kuzeybatısındaki neojen ve kısmen volkanik sahreler ara tabakalı olarak görülür.

Dünya 2.incisi Haymana Kaplıcaları

Uluslararası Şifalı Su Kaynakları Araştırma Merkezi’nin 30 ülkeyi kapsayan araştırmasına göre, nitelik bakımından Haymana Kaplıcası dünyada Fransa’nın Vişi Kaplıcalarından sonra ikinci sırada yer alıyor. Haymana ilçesinde bulunan kaplıca denizden bin 200 metre yükseklikte.

Haymana kaplıcaları Ulaşım

Ulaşım: Romalılar ve Selçuklular döneminde büyük gelişme gösteren kaplıcaya, ulaşım çok kolay. Ankara’dan sürekli otobüs vardır

Bir yanıt yazın